1. What are the asp.net page life cycle, name cycle?

Answer:

  1. PreInit()
  2. Init()
  3. InitComplete()
  4. PreLoad()
  5. Load()
  6. LoadComplete
  7. PreRender()
  8. Render()
  9. Unload()

2. What are the different Types of ASP.Net Validation Controls?

Answer:

RequireFieldValidator: validates for requiring filed or user input

RangeValidator: it validates the range of input filed like (0-9), (A-Z), (100-2000)

CompareValidator: it is used to compare the input control value with certain fixed value or another control value.

RegularExpressionValidator: it is used to express the input value as in required format or expression i.e. for formatting of phone number (e.g. 402-345-2344), date time format etc.

CustomValidator: it is used to customize the validation logic as needs of application logic.

      Validation Summary: displays all error message of validation controls on the page.

3. What are the various ways to send content from one page to another page?

Answer:

Server.Transfer()

Response.Redirect()

WebClient.DowloadFile()

4. What is difference between Server.Transfer() and Response.Redirect() and which is best?

Answer:

In case of Response.Redirect(), a new request is generated from client-side for the redirected page. It’s a kind of additional round trip. As the new request is generated from a client, so the new URL is visible to the user in a browser after redirection.

While in case of Server.Transfer(), a request is transferred from one page to another without making a round trip from the client. For the end user, URL remains the same in a browser even after transferring to another page.

Reference

5. Why Html Helper prefer than Asp Control?

Answer: The reason for preferring Html helper is lightweight though these are like ASP Controls.

6. What is the difference between Custom Control and User Control?

Answer:

Custom control is compiled code e.g: DLL. These are complex to create than User Controls and can easily be added in the toolbox. These can be used in multiple projects with drag and drop approach.

The user controls i.e. (ascx) are like design pages i.e. (aspx). These are comparatively easy to create than custom control and are tightly coupled with respect to code and UserInterface. These can be used in multiple projects with copy and paste method.

7. What is Global.aspx file and purpose of it?

Answer:

Global.asax is Asp.net Application File. It is located under App_Start Folder.

Main Purpose of it is to place the Application Level code such as Application start, Application End, Session Start, Session End and Application Error handle.

Main Events fired in Global.asax file is

 Application_Init:  fires for application initialization for the very first time.

Application_Start: fires when the application starts.

 Session_Start: fires when the user session starts.

Application_Error: fire when there occurs the error in application.

Session_End: fire when the user session ends.

Application_End: fire at the time of application end or timeout

8. What are the Types of Authentication available in ASP.net?

Answer:

Windows Authentication:

Form Authentication:

Passport Authentication:

9. What are Session State Modes in Asp.net?

Answer:

In-Proc:

State Server:

SQLServer:

Custom

Off

10. What are session state management processes in Asp.net?

    Answer:

In-Proc: Store the session in Web server Memory.

Out Proc: store the session in different external server either in State Server or SQL Server.

11. What is Difference between Session.Abandon() and Session.Clear()?

 Answer:

Session.Abandon(): Session.Abandon() destroy the running session with the firing of Session_End event from the Global.asax file. It releases the Session State Object and its items to free resources. 

Seesion.Clear(): It only clears the session data and set the value to null without killing the session. A resource becomes reserved with a null value.

12. What are the different Types of Catching inAsp.net?

Answer:

There are 3 types of catching.

OutPut Catching

Data Catching

Fragment Catching

13. Can we have the web application running without web.config file?

Answer: YES

14. Can we have multiple webconfig files in Asp.net Application?

Answer: Yes

15. Is it possible to create the web application with Asp.net web forms and MVC?

Answer: YES

We can create the hybrid application of Web forms and MVC by using following assembly references.

System.Web.MVC

System.Web.Razor

System.ComponentModel.DataAnnotations

16. Write a sample code to send email from Asp.net Application.

Answer:

MailMessage mailMsg=new MailMessage();

mailMsg.From=”sender@gmail.com”;

mailMsg.To=”receiver@gmail.com”;

mailMsg.Subject=”Email sending test”;

mailMsg.Body=”Email testing.”;

SmtpMail.SmtpServer=”Localhost”;

Smtp.Send(mailMsg);

17. What is the good practice for implementation of validation in Asp.net?

Answer:

Client Side validation is the best way to validate data in Asp.net application. Its Benefits are.

-Low network traffic.

-Save Server Resources.

18. What are the differences between WebConfig and Machine Config file?

Answer:

WebConfig File: It is specific to the web application. There can have multiple web config file into an application.

MachineConfig File: It is Specific to machine or server. There can be only one MachineConfig File into an application.

Leave a Reply

Your email address will not be published.